poniedziałek, 29 października 2012

Przepis na ciasto marchewkowe







Składniki:

2 szklanki cukru
4 jajka
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka cynamonu
2 szklanki startej marchewki (na małym oczku)
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
garść pokrojonych drobno orzechów włoskich

Wykonanie:

Ubijamy najpierw same białka, potem dodajemy cukier, ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę, następnie dodajemy żółtka. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cynamon, gałkę muszkatołową i olej. Na końcu dodajemy startą marchewkę i pokrojone orzechy. Mieszamy wszystkie składniki.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 55 minut. (jeżeli górna nawierzchnia ciasta jest już brązowa, proponuję jednak nakłuć ciasto i sprawdzić, czy masa w środku nie jest płynna).

Na wierzch można polać polewą z białej czekolady.  Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz