Smerfy
Publiczne Przedszkole w Jodłówce
poniedziałek, 29 października 2012
Przepis na ciasto marchewkowe
Składniki:
2 szklanki cukru
4 jajka
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka cynamonu
2 szklanki startej marchewki (na małym oczku)
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
garść pokrojonych drobno orzechów włoskich
Wykonanie:
Ubijamy najpierw same białka, potem dodajemy cukier, ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę, następnie dodajemy żółtka. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cynamon, gałkę muszkatołową i olej. Na końcu dodajemy startą marchewkę i pokrojone orzechy. Mieszamy wszystkie składniki.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 55 minut. (jeżeli górna nawierzchnia ciasta jest już brązowa, proponuję jednak nakłuć ciasto i sprawdzić, czy masa w środku nie jest płynna).
Na wierzch można polać polewą z białej czekolady. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nowszy post
Starszy post
Strona główna
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz